Junior Speaking Contest-Bas, Mila, Leia en Margriet.jpg

'Met alleen goed Engels red je het niet'

Zo wonnen Mila (13) en Margriet (15) de Junior Speaking Contest
meer over:
Mila deed achter de coulissen nog een schietgebedje, Margriet moest zich herpakken nadat ze vorig jaar in de voorronde strandde. Lees hoe hun deelname aan de Junior Speaking Contest 2019 verliep en beluister hun winnende speeches.
Renée ter Berg
3 minuten

What makes the world go round? Dat was het thema van de Junior Speaking Contest 2019. Op woensdagmiddag 17 april verzamelden alle finalisten van de regionale voorrondes zich in Theater de Lieve Vrouw in Amersfoort om daar nogmaals hun speech te houden en te strijden voor de landstitel. De jury koos Mila Mabelis (2e klas Het Groevenbeek College, Ermelo) en Margriet van der Kaaij jaar (3e klas Het College, Weert) als winnaars.

Beluister hier de winnende speeches

Mila Mabelis: Is it the sun or something else?

Margriet van der Kaay: We are the 99 percent

Jullie hebben gewonnen, hoe voelt dat?

Mila: “Heel overweldigend. Ik had het totaal niet verwacht en stond helemaal te shaken. Ik vond iedereen erg aan elkaar gewaagd en had daarom al geaccepteerd dat ik niet zou winnen.”

Margriet: “Fantastisch! Ik ben niet meegegaan op schoolreis naar Dublin, zodat ik aan deze competitie mee kon doen en dan voelt het erg goed dat ik ook gewonnen heb.”

Waren jullie nerveus?

Mila: “Ja, ik was heel zenuwachtig en heb achter de coulissen een schietgebedje gedaan. Daarna ben ik gaan staan. Ik zag de lichten, de mensen en de microfoon en toen dacht ik: ik zie wel waar dit me brengt.”

Margriet: “Net voor ik begon was ik zenuwachtig. En bij de bekendmaking van de winnaars weer.”

“Ik ben niet meegegaan op schoolreis naar Dublin, zodat ik aan deze competitie mee kon doen”
Tweedeklasser Mila Mabelis (13) tijdens de finale van de Junior Speaking Contest 2019

Waar gingen jullie speeches over?

Mila: “Mijn speech ging erover dat de liefde om ons heen meer moeten waarderen en omarmen. Liefde zit in het contact tussen twee mensen, in dingen die we doen, in de natuur en onze omgeving. Maar we zijn vaak zo druk aan het zoeken naar liefde in hele andere dingen, dat we niet meer zien wat er al om ons heen is.”

Margriet: “Mijn speech heette ‘We are the 99%’. Het ging erover dat de rijkste 1% van de wereldbevolking alle controle heeft en hoe we daar verandering in kunnen brengen. Mijn conclusie is dat wij, de andere 99%, actiever moeten zijn, moeten opstaan en protesteren om de wereld te veranderen.”

Jullie spreken allebei erg goed Engels, hebben jullie daarom gewonnen?

Mila: “Ik volg tweetalig onderwijs en krijg dus les in het Engels. Daardoor denk ik ook meer in het Engels. Maar dat is volgens mij niet de reden dat ik gewonnen heb. De jury zei dat ik een originele twist in mijn verhaal had. Daarmee bedoelde ze het deel van mijn speech waarin ik een persoonlijk voorbeeld geef over mijn vader die piloot is. Verder zeiden ze dat ik heel vriendelijk was naar het publiek en dat ik de vragen heel open beantwoordde.”

Margriet: “Ik heb tien jaar in Engeland gewoond van mijn 2e tot mijn 12e. Het helpt wel dat mijn Engelse uitspraak goed is. Maar daarmee red je het niet alleen. Vorig jaar deed ik ook mee en toen kwam ik niet door de voorronde, omdat mijn onderwerp zwak was. Deze keer heb ik daar goed over nagedacht. Het schrijven en het uit mijn hoofd leren van mijn speech gaat me goed af. Ik heb me vooral gericht op hoe ik me presenteer.”

“Ik heb vooraf veel geoefend in het overbrengen van het gevoel dat ik bij mijn verhaal had”
Derdeklasser Margriet van der Kaay (15) tijdens de finale van de Junior Speaking Contest 2019

Hoe heb je je voorbereid?

Mila: “Ik heb vooraf veel geoefend in het overbrengen van het gevoel dat ik bij mijn verhaal had. Dat is gelukt door de juiste woorden te gebruiken, op de goede momenten pauzes te laten vallen en het publiek ook vragen te stellen en te laten nadenken.”

Margriet: “Ik heb goed nagedacht over mijn gebaren en de intonatie van mijn stem. Op mijn kamer heb ik het minimaal tien keer voor mezelf geoefend. Verder heeft mijn moeder mijn optreden tijdens de voorronde opgenomen, zodat ik het terug kon zien.”

Meer informatie

Lees meer over de Junior Speaking Contest en tweetalig onderwijs.

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbriefen blijf altijd op de hoogte.

Internationaal samenwerken op Deltion: ‘Dit zijn échte cultuurverschillen’

26 mei 2020
Een studie Internationale Handel & Commercie kan niet zonder internationale projecten. Met die overtuiging begonnen docenten Martin Reins en Šacira Ganić (Deltion College) eTwinning-projecten voor studenten uit Nederland, Kroatië en Roemenië.

Als eentaligheid tot het verleden behoort

30 januari 2020
Wat er misgaat als je meertaligheid benadert vanuit het oogpunt van de ‘eentaligen’ en hoe je het in de klas juist positief inzet.

Team Mathematics Challenge

16 juni 2020 10:00 - 15:30
Broklede, Breukelen
De Team Mathematics Challenge 2020 gaat vanwege de maatregelen rond het coronavirus NIET door.