Kwart studenten naar buitenland

Bijna een kwart van de studenten die in het studiejaar 2015/’16 een diploma in het hoger onderwijs behaalden, is voor hun studie naar het buitenland geweest.

Horecastudenten brachten het vaakst een deel van hun opleiding in het buitenland door. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over studiepuntmobiliteit in het hoger onderwijs.

Het aandeel studenten dat tijdens hun studie een buitenlandervaring opdoet, stijgt gestaag. Vorig jaar februari meldde Nuffic al dat van de studenten die in 2013-2014 afstudeerden, 24% voor een korte uitwisseling of stage over de grens ging. Een jaar eerder was dat nog 22%. Uit de cijfers over het studiejaar 2015/’16 van CBS blijkt nu dat 33.000 hbo’ers en wo’ers minimaal 3 maanden in het buitenland studeerden of ze haalden er minstens 15 studiepunten.

Erasmus+

Nuffic weet dat de helft van de studenten met buitenlandervaring gebruik maakt van Erasmus+, het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Daarmee is Erasmus+ het belangrijkste programma voor studenten die over de grens studeren of stage lopen.

Horeca, toerisme en vrijetijdsbesteding en groensector

Het CBS meldt dat studenten horeca (77 procent) en studenten toerisme en vrijetijdsbesteding (57 procent) relatief vaak buitenlandervaring opdoen. Uit eerdere cijfers van Nuffic bleek ook dat studenten die een opleiding volgen op het gebied van agriculture and environment vaak internationaal mobiel zijn. Die opleidingen zijn vaak zeer internationaal georiënteerd en een buitenlandse studie-ervaring is een vast onderdeel. Studenten financieel management en fiscaal recht gaan volgens het CBS het minst vaak voor hun studie naar het buitenland: 7 procent.

Persoonlijke ontwikkeling

Volgens het CBS hebben de studenten veelal dezelfde motieven om een deel van hun studie in het buitenland te volgen. Studeren in het buitenland is volgens hen vooral een waardevolle ervaring voor hun persoonlijke ontwikkeling (97 procent) noemt dit als reden en goed voor hun loopbaan ( 86 procent). Hbo’ers geven daarnaast relatief vaak aan dat het verblijf in het buitenland verplicht is voor hun studie.

Het overwegen waard

Van de studenten die in het studiejaar 2015/2016 afstudeerden, geeft 44 procent aan een verblijf in het buitenland niet te hebben overwogen. De meest genoemde redenen om niet naar het buitenland te gaan, zijn verplichtingen in Nederland, zoals werk of zorg (47 procent), en de kosten (43 procent).

Die redenen hoort Kasia Bruning, communicatieadviseur bij WilWeg, ook vaak. “Het is zonde dat studenten soms niet stilstaan bij de mogelijkheden die ze hebben, want er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Een verblijf in het buitenland hoeft niet per se heel duur te zijn. Er zijn landen waar het levensponderhoud relatief goedkoop is of het collegegeld en stuk lager en er zijn vaak goede beursmogelijkheden. Het is hoe dan ook het overwegen waard, want van de internationale vaardigheden die je opdoet, heb je je hele leven en carrière profijt.”

Luister ook naar het nieuwsfragment op BNR Nieuwsradio met Kasia Bruning van Nuffic.