Internationalisering op scholen nu ook interactief in beeld

meer over:
Welke scholen in Nederland zijn bezig met internationalisering? Met één muisklik krijg je dat nu in beeld dankzij de nieuwe dashboards voor po en vo.

Stel: je woont in Limburg en gaat naar Groningen verhuizen. Dan kun je je nieuwe postcodegebied opzoeken om te zien of er in je nieuwe woonplaats een middelbare school is waar Chinees wordt gegeven. Of je bekijkt vast, als je nog op zoek bent naar een huis, waar het beste kunt gaan wonen om je kind buurtaalonderwijs Duits te laten volgen. Die informatie is beschikbaar met een muisklik op de provincie. Zoeken op een specifieke school kan ook.

Nuffic-netwerken

Onderzoeker Anne Rosier geeft dit voorbeeld om aan te tonen welke mogelijkheden de nieuwe dashboards op de Nuffic-website bieden. “Die brengen niet alle scholen in beeld die actief zijn met internationalisering”, nuanceert zij meteen, “maar de scholen die betrokken zijn bij een Nuffic-netwerk.”

Dat is een fors aantal. In het primair onderwijs zijn er alleen al meer dan 1200 scholen bezig met vroeg vreemdetalenonderwijs Engels. Daarnaast kunnen ze aan internationalisering doen via buurtalen, de pilot tweetalig primair onderwijs (tpo), het UNESCO-netwerk of met een IPV- of Erasmus+-subsidie. In het voortgezet onderwijs gaat het om ruim 350 scholen die actief zijn in 10 verschillende netwerken en programma’s. Ook de international schools zijn toegevoegd. Wie meer informatie wil over een van de netwerken kan terecht op het tabblad ‘source’ bij het dashboard.

Docenten, directeuren en bestuurders

Voor docenten, directeuren en bestuurders ziet Rosier ook allerlei mogelijkheden. Docenten kunnen ontdekken waar scholen te vinden zijn die ervaring hebben met internationaliseringsactiviteiten. Een vergelijking tussen verschillende provincies is wellicht nuttig voor bestuurders. En directeuren in krimpregio’s kunnen bijvoorbeeld rekening houden met het aanbod dat er al is.

“In het ideale geval bekijkt iemand van een basisschool ook het dashboard van het voortgezet onderwijs, en vice versa”, zegt Rosier, doelend op de betere aansluiting op het gebied van vreemde talen en wereldburgerschap waar Nuffic aandacht voor vraagt. “Zo kunnen bijvoorbeeld scholen die meedoen aan de pilot tpo zien op welke middelbare scholen hun leerlingen door kunnen gaan met tweetalig onderwijs.”

Ambitie

Het is de bedoeling om de dashboards jaarlijks bij te werken met actuele cijfers. Verder gaan de samenstellers toetsen of scholen de informatie daadwerkelijk gebruiken, en hoe dan. “We moeten steeds blijven bedenken voor wie we dit maken”, legt Rosier uit. “Verder is het onze ambitie om de scholen beter in beeld te krijgen die op een andere manier bezig zijn met internationalisering.”

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.

Ouderbijdrage bij tweetalig onderwijs onmisbaar

13 januari 2020
Leerlingen van wie de ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen, mogen niet langer worden geweerd van schoolactiviteiten, zo besloot de Tweede Kamer onlangs. Voor scholen met tweetalig onderwijs geldt een uitzondering.

Ouderbijdrage nu echt vrijwillig

18 december 2019
Leerlingen kunnen niet langer geweerd worden van activiteiten als schoolreisjes als ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen.

eTwinning inspiratiemiddag

22 januari 2020 13:00 - 17:00
Social Impact Factory, Utrecht
eTwinning bestaat binnenkort 15 jaar. Dat gaan we vieren, met jou! Meld je nu gratis aan.

eTwinning seminar in Jordanië

21 april 2020 09:00 - 23 april 2020 18:00
Amman
Onderwijzers werkzaam in het po, vo of mbo, opgelet! Je hebt nu de kans om namens eTwinning Nederland mee te gaan naar een eTwinning-seminar in Jordanië.