Internationalisering op de basisschool? Wat komt er bij kijken

Van wereldburgerschap tot op jonge leeftijd meerdere talen leren. Praktisch aan de slag met gelijkgestemden.
Leerkracht in de klas met kinderen

Wat is wereldburgerschap eigenlijk precies en hoe geef je daaraan vorm in je les? Hoe zorg je voor inspirerende hands-on ervaringen voor je leerlingen? Hoe laat je ze praten in die andere taal? Op vrijdag 11 september vindt in Ede dé landelijke conferentie plaats over internationalisering in het primair onderwijs: 'Taal en wereldburgerschap in het basisonderwijs? Yes, ja bitte, oui!'. Hier staan al dit soort vragen centraal.

Bekijk het programma

Netwerken en leren

Tijdens de conferentie komen leerkrachten, coördinatoren, directeuren en bestuurders samen om te leren en te delen. Voor zowel startende als de meer ervaren basisscholen is er genoeg te doen. Ook lerarenopleiders, studenten van de lerarenopleiding en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Kortom, deze dag is bedoeld voor iedereen die werkt met buurtalen, meertaligheid, wereldburgerschap of bezig is met vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto) of tweetalig primair onderwijs (tpo).

“Deze conferentie biedt een palet van mogelijkheden om het programma op jouw school te verrijken en te verdiepen en zo een mooie kwaliteitsslag te maken”, zegt Myrna Feuerstake, teamleider primair onderwijs bij Nuffic. “Van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internationalisering, de mogelijkheden voor jouw school tot praktische tips en trucs van ervaringsdeskundigen. Deze dag is onmisbaar voor iedereen die werkt aan internationalisering van ons basisonderwijs.”

Praktische workshops

Hoe geef je jouw les een internationale dimensie en zorg je dat iedere leerling internationaal competent wordt? Kies uit zo’n 40 workshops die inzoomen op de dagelijkse praktijk van talenonderwijs en wereldburgerschap.

Zoals Big Writing voor het aanleren van Engelse schrijfvaardigheid of het programma eTwinning. Hiermee stel je de klas in staat om in een veilige digitale leeromgeving samen te werken met scholen in andere Europese landen aan een project dat aansluit op jouw curriculum. Zo kunnen je leerlingen de vreemde taal die ze hebben geleerd meteen in de praktijk brengen met leeftijdgenoten in landen als Frankrijk, Italië of Engeland.

Wil je met Frans en Duits aan de slag? Kies dan bijvoorbeeld voor de workshop Elena; het digitale programma Duits en Frans voor de onder- en middenbouw. Heb je meertalige leerlingen in je klas? Leer dan alles over hoe je omgaat met meertaligheid in je klas en over begrippen als moedertaal, thuistaal, meertalige taalverwerving en woordenschat en het meertalige brein.

'Gelukkige scholen'

De dag start met een plenaire lezing van ‘geluksprofessor’ Leo Bormans die pleit voor ‘gelukkige’ scholen. Alleen dan krijg je ook gelukkige kinderen. Daarna kun je deelnemen aan drie workshops naar eigen keuze, bijvoorbeeld over vvto, wereldburgerschap, meertaligheid, buurtalen, (digitale) uitwisselingen en subsidies.

Er is ook een uitgebreide informatiemarkt, met uitgevers en andere interessante partijen op het gebied van taal en wereldburgerschap.

Internationaliseringsprijs

Aan het eind van de conferentie reikt Nuffic de Internationaliseringsprijs uit aan een basisschool die het afgelopen jaar op de meest innovatieve manier aan de slag is gegaan met wereldburgerschap en/of vvto Engels, Duits of Frans. De inschrijving is inmiddels gesloten en de twee finalisten zijn bekend.

Lees meer over de Nuffic Internationaliseringsprijs.

Kom ook!

Meer weten over de Conferentie: 'Taal en wereldburgerschap in het basisonderwijs? Yes, ja bitte, oui!' op vrijdag 11 september en direct aanmelden?

Bekijk het programma van de conferentie

Vier gratis online modules en lesideeën: #inspiratie

13 maart 2020
4 x online lesinspiratie

Ouderbijdrage nu echt vrijwillig

18 december 2019
Leerlingen kunnen niet langer geweerd worden van activiteiten als schoolreisjes als ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen.

Uitreiking Nuffic Internationaliseringsprijs

11 september 2020 00:00 - 00:00
De Reehorst, Ede
De Nuffic Internationaliseringsprijs wordt uitgereikt aan de beste internationaliseringservaring voor basisschoolleerlingen uit de schooljaren 2018/2019 en/of 2019/2020.

Uitreiking Europees Talenlabel 2020

30 oktober 2020 09:00 - 30 oktober 2020 17:00
Ede
Tijdens de 37e editie van de Landelijke Studiedag van Levende Talen reiken wij het Europees Talenlabel uit aan de meest innovatieve taalprojecten van Nederland.