Internationale studenten in de spotlight

meer over:
De internationale student wordt steeds belangrijker voor het Nederlandse onderwijs. Daarom stonden de afgelopen week overal in het land buitenlandse studenten in het zonnetje.
Speeddaten tijdens Week of the International Student

Ruim 25 onderwijsinstellingen organiseerden evenementen in de Week of the International Student. Een korte terugblik. De aanleiding voor deze feestelijke week was de Day of the International Student die jaarlijks wereldwijd op 17 november plaatsvindt.

Nuffic

Nuffic heeft samen met hogescholen, universiteiten, gemeenten evenementen georganiseerd om het belang van internationaal talent voor Nederland te laten zien. “Mooi om te zien was dat dit jaar steeds meer onderwijsinstellingen de week hebben omarmd, vertelt Annemarie Willemsen, coördinator van de Week van de Internationale Student bij Nuffic. “Niet alleen waren er evenementen voor internationale studenten. Maar was er ook aandacht voor Nederlandse studenten met een buitenlandervaring en docentenmobiliteit. ”

‘Eten verbroedert’

Voedsel was het thema van de week. Zo ontbeten meer dan 200 studenten uit 59 verschillende landen samen in Groningen bij de Dutch Breakfast for International Students. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) organiseerde verder nog een International Food Festival. Dat werd gecombineerd met acties voor de Voedselbanken. Elk land bereidde zijn eigen eten voor en presenteerde dat. Bangladesh was de winnaar. Vanwege kaarsjes, verse kruiden en traditionele kledij.

Speeddaten

In Zwolle op Windesheim schoven 40 internationale en Nederlandse studenten bij elkaar aan tafel aan voor een speeddate om meer over elkaars achtergrond te leren. Dit was georganiseerd door de Students United in the Netherlands (SUN) en het international office van Windesheim UAS. “Dit speeddaten is door beide partijen goed ontvangen”, vertelt Willemsen. “Het contact met Nederlandse studenten kan best wel ingewikkeld zijn, zeggen buitenlandse student. Je ziet dat als je wat regisseert er wel iets gebeurt. Dat is mooi om te zien.”

Op dezelfde dag vond in Utrecht de goedbezochte bursalendag plaats van het Hollands Scholarship. In Amsterdam kwamen 75 internationale talenten uit het hele land af op de Amsterdam4Talents, een career event georganiseerd door de gemeente en onderwijsinstellingen in de hoofdstad om internationale studenten voor te bereiden op een mogelijke toekomst in Nederland.

Orange Knowledge

De afsluiting van de geslaagde week vond plaats bij de IHE Delft een bijeenkomst plaats waar alumni en studenten bij elkaar kwamen die via het Orange Knowledge programma in Nederland studeren. Van Ghana, Bhutan tot de Filippijnen, de studenten deelden ervaringen en inspiraties met elkaar, maar ook elkaars lokale keukens. De inspiratiesessie werd geleid door journaliste Senay Ozdemir. Ook waarnemend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Reina Buijs was bij het evenement aanwezig.

Filmploeg

Gedurende de week heeft Nuffic een speciale filmploeg op pad gestuurd om de internationale studenten bij de verschillende momenten op te zoeken. Hoe is het om in Nederland te wonen en studeren? Wat vinden ze van de Nederlandse cultuur? Willen ze blijven? En waarom zijn alumni gebleven?

Internationale studentenleven

Op de Hogeschool Utrecht maakten studenten van de minor Datavisualisaties, vooruitlopend op de WilWeg Dag van 20 november, een aantal mooie infographics over het internationale studentenleven in ons land. Studenten van de Fontys Hogeschool onderzochten het welzijn van internationals in Tilburg.

Verschillende universiteiten en hogescholen publiceerden daarnaast interviews met buitenlandse studenten, net als de krant Metro. In Korea vertelden Nederlandse studenten over hoe het is om te wonen en te studeren in ons land.

International classroom

Internationale studenten worden steeds belangrijker voor het Nederlandse onderwijs. Ze dragen via de international classroom bij aan de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast leveren ze zowel tijdens als na hun studie een aanzienlijke economische bijdrage. Zo leveren studenten die na hun studie in Nederland blijven wonen en werken de schatkist jaarlijks circa 1,64 miljard euro op.

Volgend jaar vindt de Week of the International Student plaats van 17-22 november 2019. Zet alvast in je agenda!

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.

Bekijk alle video's over de Week of the International Student op ons YouTube-kanaal.

Reactie Nuffic op het interdepartementaal beleidsonderzoek internationalisering

9 september 2019
Nuffic is blij met de bevestiging van de grote waarde die het kabinet aan internationalisering toekent voor het onderwijs, wetenschap, samenleving, economie en arbeidsmarkt.

Internationale student vindt met moeite zijn weg in Nederland

18 juni 2019
Internationale studenten hebben grote moeite om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Ze missen contact met hun Nederlandse studiegenoten, vinden moeilijk een woonplek vinden en ervaren veel stress. Dit blijkt uit het Annual International Student Survey.

Week of the International Student 2019

16 november 2019 09:00 - 22 november 2019 23:00
Verschillende locaties
Activiteiten van onderwijsinstellingen in heel Nederland.