GNE Awards 2019 - finalisten

‘Iedereen is een winnaar bij de GNE Awards’

Dit jaar streden op het Deltion College in Zwolle 16 jongeren om de GNE Awards. Maar wat heb je er aan om mee te doen?
meer over:
Twee oud-finalisten vertellen over hun ervaringen met de GNE Awards.
Pieter Verbeek
3 minuten

De GNE Awards worden al sinds 1988 uitgereikt aan studenten en leerlingen van tussen de 16 en 20 jaar die daarvoor hun Engelse spreekvaardigheid en schrijfvaardigheid in de strijd gooien.

Dit jaar won Maura Lub van KSG Apeldoorn de Public Speaking Award en Mats Meeus van Christelijk Gymnasium Utrecht won de Young Writers Award. De publieksprijzen gingen naar Robin van Heusden van het Revius Lyceum uit Doorn en Dani Seirul-lo Ament van het Rodenborch-College uit Rosmalen.

Maar wat heb je er aan om mee te doen? Twee oud-finalisten vertellen over hun ervaringen met de GNE Awards. Van plankenkoorts tot het leren improviseren.

Elevator pitch

Nou het helpt je bijvoorbeeld om een betere elevator pitch te ontwikkelen, vertelt Arthur Krebbers, winnaar van de Public Speaking Award 2003. “Hoe breng je boodschap effectief over in 2 tot 3 minuten? Zelfs in een wereld vol digitale communicatie merk ik dat het face to face, kunnen overtuigen heel essentieel is.”

“Wat ik verder leerde van de Awards was om mijn speech zo concreet mogelijk te houden, en het niet een vaag abstract verhaal te laten. Zo ging mijn toespraak tijdens de internationale finale (thema Local value, global worth) over Nederlandse wateringenieurs.”

Arthur Krebbers winnaar GNE Awards 2003

“Iedereen die eraan deelneemt is een winnaar."

Internationale finale

Arthur kijkt met plezier terug op de wedstrijd. “De GNE Awards zijn nog steeds een van mijn meest bijgebleven ervaringen van mijn middelbare schooltijd. Ik heb er veel aan gehad."

Arthur won hetzelfde jaar nog de prijs voor Best Non-Native Speaker in de internationale finale, de ESU internationale competitie. Engels zou uiteindelijk een grote rol gaan spelen in zijn leven. Na zijn middelbare school ging hij studeren aan de London School of Economics, en hij woonde in Londen en in de VS.

Boosten van je zelfvertrouwen

De GNE Awards ziet Arthur echt als een prijs. " Iedereen die eraan deelneemt is een winnaar. Je zet een belangrijke stap in het overmeesteren van je spreekangst en het boosten van je communicatievaardigheden en zelfvertrouwen. De GNE Awards boden mij ook talloze momenten om met de onvermijdelijke spreekangst te leren omgaan. De ‘schooltour’ die ik deed – het oefenen van een toespraak voor andere klassen op school – heeft me hier echt enorm bij geholpen.”

Gave ervaring

Die ervaring deelt Hajar Yagkoubi, die dit jaar International Business is gaan studeren aan de Universiteit van Tilburg, en werkt als VN-Jongerenvertegenwoordiger. Vorig jaar was ze een van de finalisten bij de Public Speaking Awards. “Het blijft altijd spannend om voor een volle zaal te speechen, maar ik had al wat ervaring opgedaan in de zesde klas. Engels vind ik een taal waarin je je vaak beter kunt uiten, dus ik vond het speechen bij de GNE Awards vooral een hele gave ervaring.”

Speechen voor de VN

In haar rol als VN-Jongerenvertegenwoordiger kan Yagkoubi nu de ervaringen van de GNE Awards goed gebruiken, zowel de Engelse taal als het speechen. Dat laatste heeft ze altijd leuk gevonden.

Hajar Yagkoubi finalist GNE Awards 2018

"Ik vond het speechen bij de GNE Awards vooral een hele gave ervaring.”

“Toen mijn leraar vertelde over de GNE Awards was ik meteen enthousiast om mee te doen. Het was super tof om te doen. Er waren hele leuke thema’s waarbij je veel vrijheid kreeg om daar invulling aan te geven. De speeches zetten je echt aan het denken. Mijn thema was If time travelling was possible, this is what I would do.”

Als ze één ding mag noemen waar ze echt wat van heeft geleerd vorig jaar is het de improvisatiespeech in de finale. Daarbij krijg je als deelnemer een onderwerp en een kwartier de tijd om er een speech van 3 minuten omheen te bouwen, voordat je op het podium moet.

GNE Awards finalist 2018 Hajar Yagkoubi spreekt bij de VN

"In de democratie is het belangrijk om je mening te kunnen geven en goed te kunnen verwoorden.”

Mening laten horen

“Ik denk dat het leren verwoorden in korte tijd heel waardevol is voor jongeren van mijn leeftijd. Hoe zet je kort en krachtig en snel je boodschap in elkaar. Hoe meer ervaring je hebt, hoe beter je het kan. Daarom is het mooi om het bij jongeren te stimuleren. In de democratie is het namelijk belangrijk om je mening te kunnen geven en goed te kunnen verwoorden.”

Meer weten over de GNE Awards? Kijk op www.nuffic.nl/gne-awards.

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.

Jongeren aan het woord (deel 2)

6 juli 2020
Hoe beïnvloedt de coronacrisis het wereldbeeld van leerlingen en studenten?

Is mbo-student Tim #futureproof?

5 juni 2020
'Na die uitwisseling wist ik: nu beheers ik de Duitse taal'

Maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs

11 september 2020 14:00 - 10 oktober 2020 21:00
Online
Van 11 september tot 10 oktober 2020 vindt de maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs plaats. Elke woensdag, donderdag en vrijdag kun je webinars volgen.

Uitreiking Europees Talenlabel 2020

30 oktober 2020 09:00 - 30 oktober 2020 17:00
Online
Tijdens het online Congres Levende Talen reiken wij het Europees Talenlabel uit aan de meest innovatieve taalprojecten van Nederland.