Holland Alumni network lanceert interactieve website

60.000 internationale alumni en studenten hebben zich inmiddels aangesloten bij het Holland Alumni network.

De nieuwe, interactieve website, die in januari gelanceerd is, biedt een scala aan mogelijkheden om dit wereldwijde netwerk van professionals optimaal te benutten. Vijf vragen aan programmamanager Suzanne Körmeling.

Nuffic beheert sinds 2009 het Holland Alumni network. Via dit platform kunnen alumni, internationale studenten, Nederlandse hogeronderwijsinstellingen, ambassades en bedrijven kennis en gegevens uitwisselen.

Waarom wordt er een nieuwe website gelanceerd?

“5 jaar geleden registreerden zich 50 alumni en internationale studenten per week. Nu zijn het er wekelijks 250. De database met hun gegevens was statisch. Dat maakte het lastig om te zoeken in een bestand met 60.000 leden. Daarnaast krijgen we steeds meer verzoeken van Nederlandse bedrijven, organisaties en ambassades. Zij willen graag toegang tot de database, maar dat was niet makkelijk te regelen. Vanaf mei geldt ook een strenger privacybeleid voor databases. Daar voldoet deze website aan”.

Wat is er veranderd op de nieuwe website?

“De nieuwe website is opgedeeld in een aantal communities aan de hand van thema, land, sector en de beurs, als een alumnus die heeft ontvangen. Op deze manier kunnen we veel gerichter met alumni communiceren. De website is ook geïntegreerd met sociale media. Je kunt je bijvoorbeeld met je LinkedIn-profiel registreren. De gegevens worden dan automatisch gesynchroniseerd. Aan de community Kenia zijn bijvoorbeeld de facebookpagina van de Nederlandse ambassade en die van de alumnivereniging in Kenia gelinkt. Zo heb je alles bij elkaar. Een klankbordgroep van alumni officers heeft daar ook input voor geleverd”.

De belangstelling voor het Holland Alumni network is enorm toegenomen. Hoe komt dat?

“Het belang van internationale alumninetwerken staat op de kaart. Via de Nederlandse hogeronderwijsinstellingen en alumniverenigingen in het buitenland is onze naamsbekendheid een stuk groter geworden. Het is een redelijk uniek netwerk waarmee Nuffic voorloper is in Europa. Na Duitsland zijn we het tweede Europese land met een internationaal alumninetwerk”.

Hoe gaat het Holland Alumni network verder?

“Het alumninetwerk is interessant voor de hele BV Nederland. De alumni zijn dooropeners naar andere landen. Om dit potentieel nog beter te kunnen benutten, heeft Nuffic in november 2017 een aanzet voor een overkoepelende alumnistrategie gepresenteerd waarin overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en alumni gezamenlijk optrekken. Bij een handelsmissie kan dan bijvoorbeeld het alumninetwerk worden ingeschakeld”.

Wat staat er nog meer op het programma?

“We willen het netwerk breder gaan ontsluiten zodat meer bedrijven en organisaties er gebruik van kunnen maken. En dat moet winst opleveren voor de alumnus zelf. De belangrijkste reden voor alumni om zich te registreren zijn de carrière mogelijkheden. We zijn geen vacaturebank, we geven ook nooit emailadressen weg, maar we kunnen wel matches tot stand brengen. Belangrijk is dat de database actueel is. Dus vanaf januari voeren we campagnes om de gegevens up-to-date te houden”.

Rutte versterkt samenwerking met Indonesië

7 oktober 2019
Premier Rutte was vandaag in Indonesië om de sterke onderlinge banden te bevestigen.

10 jaar Wim Deetman Studiefonds

14 juni 2019
Den Haag zendt 49 jonge ambassadeurs voor vrede, recht en veiligheid uit in de wereld. Zij ontvingen in de afgelopen tien jaar een beurs van het Wim Deetman Studiefonds (WDS).