Hoe halen mbo-docenten het meest uit een buitenlandervaring?

meer over:
De afgelopen jaren heeft docentenmobiliteit in het mbo op vakinhoudelijk en didactisch vlak groei doorgemaakt.
MHF_2147_mbo_docentenmob.jpg

Steeds meer docenten denken na over hoe ze zich willen ontwikkelen. Naar het buitenland gaan kan daarvoor een goede manier zijn. Samen met Erasmus+ geven we 5 tips, deze zijn ook terug te vinden in de special Werelds mbo van MBO Today.

  • Zoek binnen je school naar eerdere ervaringen

Praat met collega’s die al naar het buitenland zijn geweest. Er is binnen jouw school vast veel ervaring met internationale stafmobiliteit. Zij kunnen eventuele twijfels wegnemen en kunnen helpen met het organiseren van je buitenlandreis.

  • Kijk naar verschillende mogelijkheden en combineer

Verdiep je in verschillende mogelijkheden en wees creatief. Koppel een stagebezoek voor een student aan een werkbezoek voor jezelf, bezoek een buitenlandse organisatie met een werkgever uit het eigen werkveld of ga met docenten van andere disciplines op reis. En als je eenmaal in het buitenland bent, beperk je niet tot kijken en handjes schudden, maar draai echt mee in het onderwijs of bedrijfsleven.

  • Kijk goed naar subsidies en schoolbudgetten

Informeer naar verschillende subsidieprogramma’s en -mogelijkheden via bijvoorbeeld Erasmus+. Zij helpen je graag verder en maken inzichtelijk wat er komt kijken bij het aanvragen van een subsidie. En vergeet niet bij je school te informeren naar eventuele budgetten.

  • Integreer een buitenlandervaring in je lessen

Zorg ervoor dat je buitenlandervaring terugkomt in de manier waarop je lesgeeft en in de inhoud van bijvoorbeeld de lessen. Zo profiteren de studenten ook van jouw buitenlandervaring.

  • Zoek samenwerking om kennis te delen

Focus op samenwerking met andere scholen in de regio of in het buitenland om zo schaalgrootte te krijgen en te zorgen voor extra expertise in internationale samenwerkingsprojecten. En kijk naar samenwerking binnen je eigen school: wissel af binnen je team wie naar het buitenland gaat. Zo zorg je ervoor dat de internationale competenties breder in het team worden ontwikkeld.

Lees meer over docenten naar het buitenland in de special Werelds mbo, gemaakt in samenwerking met MBO Today. Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.

Ongelofelijk: buitenlandimpact op niveau 1- en 2-studenten

21 oktober 2019
Op het Graafschap College en Albeda gaan mbo-studenten van niveau 1 en 2 naar het buitenland.

Schoolreis uitgelezen moment voor internationalisering

10 september 2019
Met de klas een paar dagen naar Rome of Londen. Het zorgt voor onvergetelijke herinneringen. Leerlingen maken kennis met andere culturen, talen en eetgewoonten. Waarom is internationalisering zo belangrijk?