Hoe haal ik het meeste uit mijn buitenlandervaring?

meer over:
Een buitenlandervaring kan je als docent veel brengen. Maar de impact beperkt zich zeker niet tot de persoon die op reis gaat.
Hoe haal ik het meeste uit mijn buitenlandervaring

Hoe zorg je ervoor dat je buitenlandreis ook meer impact heeft voor je team, jouw school en je studenten?

Tips

  • Er is vast veel ervaring met internationale stafmobiliteit in jouw school. Praat met collega’s die al naar het buitenland zijn geweest. Zij kunnen eventuele twijfels wegnemen en kunnen helpen met het organiseren van je buitenlandreis.
  • Verdiep je in verschillende mogelijkheden en wees creatief! Koppel een stagebezoek voor een student aan een werkbezoek voor jezelf, bezoek een buitenlandse organisatie met een werkgever uit het eigen werkveld of ga met docenten van andere disciplines op reis.
  • Informeer naar verschillende subsidie-programma’s en -mogelijkheden. Vergeet niet bij je eigen school te informeren naar eventuele budgetten.
  • Gebruik de buitenlandervaring om je als deskundige te ontwikkelen. Zorg ervoor dat het onderdeel wordt van je ontwikkelings-plan en/of het professionaliseringsbeleid van je school!
  • Zorg voor voldoende draagvlak bij het (hoogste) management. Dit kan door de opbrengsten van jouw ervaring te laten zien, maar ook als zijzelf naar het buiten-land gaan.
  • Wissel af binnen je team wie er naar het buitenland gaat. Zo kunnen jullie elkaars verblijf opvangen en kan iedereen internationale competenties ontwikkelen.
  • Stafmobiliteit is tweerichtingsverkeer. Door een netwerk op te bouwen kun je ook buitenlandse docenten uitnodigen op jouw school.
  • Zoek samenwerking met andere scholen in de regio of in het buitenland voor schaalgrootte en expertise in internationale samenwerkingsprojecten. Ook in andere situaties kun je uiteraard van elkaar leren.
  • Beperk je niet tot kijken en handjes schudden in het buitenland, maar draai echt mee in het onderwijs of in het bedrijfsleven. Zo leer je het meeste over lesgeven, je vak, talen en internationale competenties.
  • Geef opvolging aan je buitenlandervaring. Zorg dat deze ervaring terugkomt in de manier waarop je lesgeeft en in de inhoud en voorbeelden van je lessen. Zo hebben de studenten er ook profijt van!

Dit artikel verscheen eerder in de Mbo-krant.

‘Dit was geen schoolreisje’

16 september 2019
De studenten van drie Groningse scholen bouwden vijf jaar op rij aan een huiswerkverblijf in Roemenië. Nu dat klaar is, gaan ze in hetzelfde dorp tiny houses bouwen.

Schoolreis uitgelezen moment voor internationalisering

10 september 2019
Met de klas een paar dagen naar Rome of Londen. Het zorgt voor onvergetelijke herinneringen. Leerlingen maken kennis met andere culturen, talen en eetgewoonten. Waarom is internationalisering zo belangrijk?

Contactseminar in Tunesië voor het Hoger Onderwijs

25 september 2019 09:00 - 27 september 2019 18:00
Contactseminar in Tunesië
Nationaal Agentschap Erasmus+ organiseert een contactseminar om de samenwerking tussen Nederlandse en Tunesische hoger onderwijsinstellingen te stimuleren.

Conferentie Taal en wereldburgerschap in het vo: the next level

15 november 2019 09:30 - 17:00
ReeHorst, Ede
In onze internationaler wordende samenleving spelen taal- en (wereld)burgerschapsonderwijs een hoofdrol. Kom naar de conferentie waar deze belangrijke onderwerpen centraal staan.