“Het belangrijkst? Dat mbo-studenten openstaan voor nieuwe culturen”

meer over:
Voor veel werkgevers is het essentieel dat mbo-studenten al tijdens hun opleiding internationale vaardigheden opdoen.
shutterstock_377250424_web.jpg

In de decembereditie van docentenvakblad Profiel (mediapartner van Nuffic) vertellen een aantal werkgevers hierover en geven zij tips.

Buitenlandse leveranciers

Zo zegt Demian Hakkaart, business developer bij Medisafe, een bedrijf dat veiligheidsproducten importeert en samenstelt, dat het voor hen heel belangrijk is dat mbo-studenten al tijdens hun studie internationale vaardigheden ontwikkelen. “Wij werken samen met veel buitenlandse leveranciers. Dan is het essentieel dat je leert omgaan met culturele verschillen. Je moet je kunnen aanpassen. Als je bijvoorbeeld handel drijft met een leverancier uit Azië, kun je niet drie keer vragen of de leverancier met de prijs wil zakken. Dat kan als respectloos worden gezien en dan ben je direct een belangrijk contact kwijt.”

Interculturele situaties

Het is belangrijk dat je gevoel voor dit soort situaties ontwikkelt, zegt Hakkaart. “Natuurlijk is het logisch dat studenten niet meteen weten hoe interculturele situaties er in de praktijk uitzien, als ze maar bereid zijn om te leren en openstaan voor nieuwe culturen en zich daaraan aanpassen.”

Openstaan voor verschillende nationaliteiten

Ook Edward Burgers, head of global procurement & facility management bij internationaal softwarebedrijf Exact, vindt het van groot belang dat mbo’ers openstaan voor verschillende nationaliteiten. Corné van der Klundert, managing director bij fruitimportbedrijf Origin Fruit Direct sluit zich daarbij aan. Lees hun tips en ervaringen binnenkort in het decembernummer van docentenvakblad Profiel.

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.

Schoolreis uitgelezen moment voor internationalisering

10 september 2019
Met de klas een paar dagen naar Rome of Londen. Het zorgt voor onvergetelijke herinneringen. Leerlingen maken kennis met andere culturen, talen en eetgewoonten. Waarom is internationalisering zo belangrijk?

Nuffic Congres: kies nu je workshops en presentaties

17 juni 2019
Volledig programma met meer dan 40 workshops en presentaties online.