Haal meer uit je uitwisseling

Met een goede voorbereiding en duidelijke leerdoelen kunnen scholen nog meer uit hun uitwisseling halen.

Rosanne Severs, specialist in interculturele communicatie, geeft tijdens de CLIL-conferentie op 10 november een workshop vol handige tips en tricks.

“Een uitwisseling moet meer zijn dan een toeristisch reisje”, vindt Rosanne Severs. Ze is oprichtster van Globi., specialist op het gebied van intercultureel leren. Het bedrijf ondersteunt bij uitwisselingen met China en India en geeft trainingen en workshops. Tijdens de CLIL-conferentie legt Severs in een workshop uit hoe docenten aan de hand van de ‘werkmethode uitwisselingen en interculturele ontwikkeling’ nog meer uit een uitwisseling kunnen halen. 5 tips:

Tip 1: Bedenk een thema

Een thema geeft een kader. Kijk wat er in het land of tussen de landen speelt en sluit daarbij aan. Vaak ben je als school al lang blij dat je buitenlandse partner een programma heeft opgesteld, maar door aan te sluiten bij een actueel thema, kun je de interculturele competenties van leerlingen beter ontwikkelen.

Tip 2: Bespreek de leerdoelen

Bespreek de leerdoelen met je uitwisselingspartner. Denk daarbij aan interculturele vaardigheden zoals inlevings- en reflecterend vermogen en flexibiliteit. Vaak verzand je snel in praktische zaken en ga je aan de leerdoelen voorbij.

Tip 3: Een traject van een jaar

Het gaat niet alleen om de uitwisselingsweek, maar eigenlijk om een traject van een jaar. jn. Trek er zeker in de aanloopfase een uur per week voor uit. Laat leerlingen nadenken over hun eigen cultuur en die van het land waar ze naartoe gaan. Doe dat vooraf, tijdens het verblijf en laat de leerlingen achteraf vertellen wat ze hebben geleerd. Vaak zijn er veel vooroordelen en stereotypen en krijgen ze hier achteraf meer inzicht in.

Tip 4: Kwartiertje ervaringen uitwisselen

Kom tijdens de uitwisselingsweek elke dag voordat het programma begint een kwartiertje bij elkaar met alle leerlingen. Dat is eenvoudig, maar heel effectief. Bespreek met je leerlingen hoe het gaat, waar ze tegenaan lopen en hoe ze dat oplossen. Dat geeft veel meer verdieping aan hun interculturele ontwikkeling, en ze kunnen ook van elkaar leren.

Tip 5: Samen pasta koken

Als je met een andere groep dan je klas op reis gaat, zorg dan dat ze elkaar al een beetje kennen. Dan kunnen ze elkaar in het buitenland ook beter opvangen. Ga samen bijvoorbeeld pasta koken.

Meer tips op de CLIL-conferentie

Tijdens de workshop geeft Severs meer tips voor een waardevolle uitwisseling, die volgens haar vaak educatiever kunnen zijn en meer gericht op de interculturele ontwikkeling van de leerling: Ik zie het als een mini-diplomatieke relatie. Want doordat je in een gastgezin verblijft, beïnvloedt het de hele familie. Zij komen ook in aanraking met een andere cultuur.”

Internationaal samenwerken op Deltion: ‘Dit zijn échte cultuurverschillen’

26 mei 2020
Een studie Internationale Handel & Commercie kan niet zonder internationale projecten. Met die overtuiging begonnen docenten Martin Reins en Šacira Ganić (Deltion College) eTwinning-projecten voor studenten uit Nederland, Kroatië en Roemenië.

DILEMMA: internationale mobiliteit vs. duurzaamheid

7 februari 2020
Meer internationale mobiliteit van studenten en staf én je CO2-uitstoot verlagen?