Milan Knol in en volle aula

Global Citizen School Stedelijk College heeft de wereld in huis

meer over:
Op 4 april trapte het Stedelijk College Eindhoven deelname aan het Global Citizen Network op feestelijke wijze af, samen met de populaire YouTuber Milan Knol.
Pieter Verbeek
3 minuten

“Jullie zijn nu wereldburgers”, riep de populaire YouTuber Milan Knol die live vanaf het podium een filmpje van de zaal op zijn Instagram-account deelde. Hij was donderdag 4 april op de vmbo-school aanwezig om de aftrap voor deelname aan het Global Citizen Network te vieren. De aula van de school was tot de nok toe gevuld met leerlingen die vragen mochten stellen aan de vlogger.

Global Citizen Netwerk

Het Stedelijk College (locatie Oude Bossche Baan) is de 59e school die lid is geworden van het Global Citizen Network, het scholennetwerk dat wordt gecoördineerd door Nuffic. In het netwerk leren scholen van elkaar via netwerkbijeenkomsten, adviesgesprekken, inspiratiebezoeken bij elkaar, maar ook door het ontwikkelen en delen van lesmateriaal en -methoden op het gebied van wereldburgerschap.

Nuffic biedt daarbij begeleiding en professionele trainingen. Frederiek van Lieshout van Nuffic vindt het goed dat er nu weer een vmbo-school is bijgekomen. “Wereldburgerschap is voor iedereen. Op alle niveaus moeten leerlingen kunnen werken aan hun interculturele en internationale competenties.”

65 nationaliteiten op één school

Het Stedelijk College, een vmbo-school met 1050 leerlingen, sloot zich aan bij het netwerk om de bestaande internationaliseringsactiviteiten op school meer vorm te geven, vertelt docent economie en ondernemen en coördinator internationalisering Marieke Vannisselroij. “We doen al veel aan internationalisering, gezien onze populatie. We hebben binnen deze school namelijk meer dan 65 nationaliteiten. Ook zijn we eerste opvang voor anderstaligen."

"We hebben bijvoorbeeld al een Projectweek Internationalisering waar alle niveaus en jaargangen aan mee doen. We waren eigenlijk op zoek naar een kapstok om ons doel te kunnen waarmaken dat elke leerling in de schooltijd in contact komt met internationalisering. In ons nieuwe curriculum krijgt burgerschap een grotere rol. Dat sloot allemaal goed aan bij het Global Citizen Network.”

Volgens Arjan Daelmans, plaatsvervangend opleidingsdirecteur van het Stedelijk College heeft de school veel te bieden voor het netwerk. “Ik denk dat we vrij uniek zijn als vmbo-school en eerste opvang voor anderstaligen, met zoveel nationaliteiten in huis. We willen onze ervaringen graag delen met andere scholen en ons onderwijs meer laten vormen door al die nationaliteiten.”

Andere culturen

En dat werkt aardig, vindt Lola Nouwens leerling op het Stedelijk College. Al voelt ze zich nog geen wereldburger, het in contact komen met andere culturen werkt heel goed. “Wereldburgerschap betekent voor mij dat iedereen en alles met elkaar te maken heeft. Dat doen ze hier goed op school door al die nationaliteiten in verschillende klassen te zetten. Vmbo’ers zijn bijvoorbeeld heel stijf. Ze zijn heel erg bezig met wat anderen over hen denken. Andere culturen zijn veel meer open, zoals Surinaamse en Syrische. Daardoor wordt de rest van ons ook weer minder stijf.”

Internationalisering is onmisbaar op het voortgezet onderwijs, stelt Vannisselroij. “Niet alleen omdat we in de Brainport-regio zijn gevestigd en de kans groot is dat deze leerlingen in hun verdere loopbaan met anderen culturen te maken krijgen. Ook omdat de wereld door internet en communicatie steeds kleiner wordt. We kunnen er niet omheen, dus is het goed om leerlingen op de middelbare school ermee in aanraking te laten komen.”

En daarvoor hoef je niet de wereld in, voegt Daelmans toe. “We hebben de wereld in huis. Wereldburgerschap bij ons betekent hoe je respectvol en begripvol met elkaar omgaat. Samen gaan wij immers de maatschappij opbouwen.”

Meer weten?

Lees meer over het Global Citizen Network of mail naar globalcitizen@nuffic.nl.

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.

'Internationaliseren is delenderwijs leren'

10 december 2019
In deze nieuwe rubriek lichten we met een cijfer één van onze activiteiten toe.

De voordelen van een nationale uitwisseling

6 september 2019
Dat je voor zinvolle uitwisseling niet altijd naar het buitenland hoeft, bewijzen de Roncalli Mavo in Rotterdam en het Veluws College in Apeldoorn. Hun eerste ‘nationale uitwisseling’ bleek een groot succes. "Het heeft ons een heel andere kant laten zien van Nederland."