Europese eTwinning prijs voor Zaanse docent

Leerlingen van het St. Michaël college verdiepten zich met leeftijdsgenoten uit vijf andere landen in Europees cultureel erfgoed. Hun docent krijgt daarvoor vrijdag een eTwinning Award.
Leerlingen van het st michaël college.jpg

Om scholen in de verschillende landen met elkaar bewuster te maken van het rijke culturele erfgoed in Europa, heeft de Europese Commissie de ‘eTwinning Awards for Cultural Heritage’ gesponsord. eTwinning-projecten die zich in 2018 met dit thema bezighielden, kwamen in aanmerking voor twee leeftijdscategorieën: 6-12 jaar en 13-19 jaar. Op de slotconferentie van het Europees Jaar van het cultureel erfgoed #EuropeForCulture, is de feestelijke uitreiking van de awards. Het project van Jurhill is gekozen uit 1.572 inzendingen en ontvangt de runner-up prijs voor de categorie 13-19 jaar.

Experts over Nederlands erfgoed

In de Engelse les van 3 vwo ontwierp docent Dennis Jurhill een interactieve kaart waarop het rijke Europese culturele erfgoed te zien is. “We zijn in 2017 begonnen met het project en zijn dit jaar ermee geëindigd. We hebben via eTwinning samengewerkt met scholen in Slowakije, Spanje, Griekenland, Italië en Frankrijk. De communicatie tussen de scholen in de zes landen ging vooral via e-mail en de beveiligde app Conversations."

Jurhill: “Mijn leerlingen hebben presentaties gehouden over cultureel erfgoed uit de andere landen. Onze leerlingen konden als expert over het Nederlands erfgoed de andere leerlingen helpen. Het is een soort Google Maps geworden met informatie over alle plekken van cultureel erfgoed.” Jurhill heeft de presentaties van de leerlingen gefilmd, die staan op een beveiligde YouTube omgeving en zijn gekoppeld aan de kaart.

Joodse wijk in Hervás

“Onze insteek bij het project was vooral dat de leerlingen zelf op onderzoek gingen en leerden over dat culturele erfgoed, en daarbij verder gingen dan de stereotype dingen die ze al kenden”, vertelt Jurhill verder. “Als je ze zelf laat nadenken, raken ze ook meer gemotiveerd. Zo kwamen ze aan met de Karstgrotten in Slowakije. Of in plaats van de Sagrada Familia in Barcelona, doken ze in de historie van de joodse wijk in de relatief onbekende Spaanse stad Hervás. Natuurlijk staat in Italië het Colosseum op de kaart, maar is ook het voormalige huis van de tweede vrouw van keizer Nero in Pompeï onderzocht.”

Op bezoek bij het erfgoed

Jurhill gaat zijn project nu ook met andere klassen uitvoeren, waaronder de tweede klas vwo. “Dit jaar is een voorproefje van een groter programma over cultureel erfgoed, waarbij we ook naar de partnerscholen in het buitenland toe willen gaan. We willen dat de leerlingen de erfgoedplekken die ze onderzocht hebben ook daadwerkelijk kunnen bezoeken. We zijn nu daarvoor bezig met een aanvraag voor Erasmus+ Key Action 2.”

Europees Jaar van het cultureel erfgoed

Of het nu gaat om gebouwen, monumenten, natuurwonderen of boeken, talen of mondelinge tradities. Negen op de tien Europeanen vinden dat cultureel erfgoed op school moet worden onderwezen. Daarom is 2018 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het cultureel erfgoed. Door bewustzijn te creëren en debatten en dialogen aan te moedigen wil de Europese Commissie haar erfgoed vieren. Een van de middelen die de commissie daarvoor heeft gestimuleerd is eTwinning.

Kijk op www.etwinning.nl voor meer informatie over de mogelijkheden van eTwinning.

Internationaal samenwerken op Deltion: ‘Dit zijn échte cultuurverschillen’

26 mei 2020
Een studie Internationale Handel & Commercie kan niet zonder internationale projecten. Met die overtuiging begonnen docenten Martin Reins en Šacira Ganić (Deltion College) eTwinning-projecten voor studenten uit Nederland, Kroatië en Roemenië.

Wat zijn de gevolgen van corona voor internationalisering? Deel 2: digitalisering

21 april 2020
Internationale samenwerking is essentieel om de coronacrisis door te komen. Maar grootschalige verschuivingen in de internationalisering van het onderwijs lijken onvermijdelijk. Wij inventariseren wat hierover zoal geschreven wordt.

Uitreiking Nuffic Internationaliseringsprijs

11 september 2020 00:00 - 00:00
De Reehorst, Ede
De Nuffic Internationaliseringsprijs wordt uitgereikt aan de beste internationaliseringservaring voor basisschoolleerlingen uit de schooljaren 2018/2019 en/of 2019/2020.

Uitreiking Europees Talenlabel 2020

30 oktober 2020 09:00 - 30 oktober 2020 17:00
Ede
Tijdens de 37e editie van de Landelijke Studiedag van Levende Talen reiken wij het Europees Talenlabel uit aan de meest innovatieve taalprojecten van Nederland.