Eerste Nederlandse bibliotheek in China opent haar deuren

meer over:
Op 9 november opende de eerste Nederlandse bibliotheek in China. Het initiatief is een samenwerking tussen de lokale overheid in China, Globi en Nuffic.
Opening Nederlandse bibliotheek in China

Het doel van de bibliotheek? Promotie van de Nederlandse taal en cultuur in het Chinese onderwijs en het versterken van de (onderwijs)relaties tussen China en Nederland.

Huis van de Nederlandse cultuur

De bibliotheek start met 300 boeken. Van kinderboeken en lesboeken tot bekende romans van Nederlandse schrijvers, zoals De Ontdekking van de hemel van Harry Mulisch en De Tweeling van Tessa de Loo. Maar ook Nederlandse films en cd's met Nederlandse muziek krijgen een plekje. Daarmee wordt de bibliotheek een waar 'Huis van de Nederlandse cultuur'.

Versterking van de internationale band

Het idee voor de Nederlandse bibliotheek ontstond tijdens een bezoek van een delegatie uit Putuo, een district in centraal Shanghai, aan Nederland. Globi (partner in intercultureel leren) en Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) spraken met de delegatie over het versterken van onderwijsrelaties tussen Putuo en Nederland en het opzetten van een Nederlandse bibliotheek.

Putuo: de plek waar ze het Nederlands op de kaart zetten

Op de Caoyang No. 2 school in Putuo hebben Duits en Italiaans al een prominente plek in het onderwijs. De school wil het Nederlands naar hetzelfde niveau tillen. De school zet daarvoor docenten in die het Nederlands op moedertaal-niveau beheersen. De ambitie is om jaarlijks tientallen leerlingen te laten doorstromen naar het Nederlandse hoger onderwijs.

Brede versterking van relaties China en Nederland

Eerder werden al partnerschappen met Nederlandse middelbare scholen aangegaan. De volgende stap is de bibliotheek. Danny Nobel van Globi: “Promotie en ondersteuning van het vak Nederlands op Caoyang No 2. is niet de enige insteek: we willen ook partnerschappen tussen andere Nederlandse scholen en scholen in Putuo stimuleren. Zo hopen we dat nog twee middelbare scholen een partnerschap aangaan met een Nederlandse middelbare school: zij kunnen de bibliotheek dan gebruiken ter voorbereiding op een uitwisseling. Daarnaast willen we ook andere geïnteresseerde instellingen en individuen van informatie over Nederland voorzien.”

Unieke samenwerking

“Het is een unieke manier van samenwerken met China en een prachtige kans voor leerlingen om al in aanraking te komen met de Nederlandse taal en cultuur”, zegt Onno van Wilgenburg, teamcoördinator Talen bij Nuffic. “Jaarlijks studeren er ruim 4.000 Chinese studenten in Nederland. Met kennis van de Nederlandse taal en cultuur zal het voor hen makkelijker zijn om te integreren in Nederland.”


Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.

Er schuilt een hele wereld achter taal

16 september 2019
Waarom leren we een vreemde taal? Zo kun je je beter redden in het buitenland en bij contact met internationale handelspartners. Maar taal is meer dan functioneel communiceren alleen. Daar zou in ons onderwijs meer aandacht voor moeten zijn, vindt Anna Kaal, docentopleider en onderzoeker aan de VU.

Winnaars Junior Speaking Contest bekend

17 april 2019
Mila Mabelis van het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo en Margriet van der Kaaij van Het College Weert zijn de winnaars van de Junior Speaking Contest 2019.

LinQ-startbijeenkomst

19 september 2019 10:00 - 19 september 2019 15:30
Aristo, Utrecht
Ben je docent Frans of Duits en heb je je sectie ingeschreven voor het LinQ-netwerk? De startbijeenkomst is het begin van je 1e jaar als LinQ-school.