'Een voorrecht om in Europa te wonen'

Ieder jaar gaan meer dan 13.000 studenten vanuit Nederland met een Erasmusbeurs naar het buitenland.
Maastrichtse studente Franziska Bosbach

De Maastrichtse studente Franziska Bosbach vertrok in februari 2017 naar Portugal en studeerde 5 maanden in Lissabon.

“Tijdens mijn studie International Business is een verblijf in het buitenland verplicht. Mijn studiegenoten wilden het liefst naar verre oorden: Hong Kong, Canada en Californië zijn populair. Natuurlijk is het een once in a lifetime-kans om in het verre buitenland te wonen. Maar ik denk dat wel eens vergeten wordt hoe uniek de landen en steden van Europa zijn.

Ik koos zelf voor Lissabon. Portugal heeft zoveel te bieden: mooie kleine kustdorpjes, de Atlantische oceaan om de hoek en prachtige steden. En dan krijg je ook nog eens de Erasmusbeurs. Ik ontving 210 euro per maand.

Privilege

Ik studeerde aan de Nova School of Business and Economics, waar ik vakken volgde over entrepreneurship, organisatiemanagement en de Europese economie. Dat laatste vak ging over de voordelen en uitdagingen van de Europese Unie, en daardoor besefte ik opnieuw dat het een voorrecht is om in Europa te wonen. Je hebt zoveel vrijheid om te reizen. Ik ontmoette Brazilianen die in Portugal wilden blijven maar dat niet konden vanwege visumrestricties, terwijl ik zo lang kan blijven als ik wil. Dat is toch een privilege.

Jezelf beter leren kennen

Eerlijk gezegd denk ik dat studeren niet het belangrijkste onderdeel van Erasmus is. Veel belangrijker is de internationale ervaring die je opdoet en dat je jezelf beter leert kennen. De studie in Maastricht is best zwaar geweest, het is een stressvol leven.Je hebt altijd die druk om te presteren, om je volgende examen te halen en de beste keuzes te maken voor je carrière.

Door Erasmus heb ik ingezien dat andere dingen in het leven ook belangrijk zijn. Begrijp me niet verkeerd, de Portugezen werken ook hard, het gaat niet zo goed met de economie. Maar toch genieten ze ook van het leven, ze brengen veel tijd door met familie en vrienden. Ze zijn niet 24-7 aan het werk. Daar heb ik veel van geleerd.

Toekomst

Ik heb in mijn vrije tijd in Portugal veel gesurft en ik heb deze zomer hier aan de zee gewerkt, in een hostel waar veel surfgasten komen. Op dit moment ben ik aan het bedenken wat ik in de toekomst wil gaan doen. Ik heb nu net mijn bachelor afgerond. Misschien dat ik een stage probeer te zoeken in Duitsland of in Portugal. Of dat ik een master ga doen. Eén ding weet ik zeker: ik zal veel tijd in Portugal doorbrengen.”

Meer lezen?

Meer portretten van Erasmusstudenten vind je in het nieuwe nummer van Transfer, met veel aandacht voor 30 jaar Erasmusbeurzen.

Transfer, jaargang 25, nummer 1‌ (2.5 MB)

“Het moment om het internationaliserings-beleid onder de loep te nemen”

26 mei 2020
Berita Cornelissen, rector van een scholengemeenschap, over de gevolgen van de coronacrisis

DILEMMA: internationale mobiliteit vs. duurzaamheid

7 februari 2020
Meer internationale mobiliteit van studenten en staf én je CO2-uitstoot verlagen?