Buitenlandervaring opdoen in Nederland

meer over:
De grens over om buitenlandervaring op te doen? Niet nodig, vindt het Friesland College.
Buitenlandervaring opdoen in Nederland

Nederlandse en anderstalige studenten die een opleiding volgen aan het Friesland College, ondernemen samen verschillende activiteiten om buitenlandervaringen op te doen.

Van elkaar leren

Op verschillende manieren maken Nederlandse studenten en nieuwkomers kennis met elkaar en leren ze van elkaars cultuur. De entree-opleiding Dienstverlening en Zorg bijvoorbeeld wordt in twee trajecten aangeboden: een voor Nederlandse studenten en een voor anderstaligen – meestal vluchtelingen die net of bijna klaar zijn met inburgeren. De studenten ontbijten iedere week samen en hebben aan het begin van dit jaar samen geschaatst.

Docent en coach Kasper van Dijk vertelt dat het traject voor anderstaligen een ideale manier is om het Nederlands beter onder de knie te krijgen.

"Ongedwongen ontstaan er gesprekken en leren de studenten elkaar kennen. Veel Nederlandse studenten zijn nieuwsgierig naar de achtergrond van de anderstalige studenten: waar komen ze vandaan, hoe zijn ze in Nederland terechtgekomen?"

Internationalisation at Home

De manier waarop het Friesland College diversiteit in de klas brengt, is een voorbeeld van Internationalisation at Home. Studenten en docenten doen interculturele vaardigheden op in de eigen omgeving. ‘Het anderstaligenproject van het Friesland College laat goed zien hoeveel Nederlandse en anderstalige studenten in hun opleiding van elkaar kunnen opsteken: ze leren om te gaan met onderlinge verschillen en gaan ook de waarde van die verschillen inzien,’ aldus Nilay Avar van Nuffic. Vind je dit onderwerp interessant? Lees dan meer over Internationalisation at Home.

Dit artikel verscheen eerder in de Mbo-krant.

Wereldklas-certificaat voor pabo Hogeschool Leiden

12 september 2019
Als enige Pabo in Nederland biedt de Hogeschool Leiden studenten de mogelijkheid het traject Wereldklas te volgen, als vast onderdeel van de reguliere lerarenopleiding voor het basisonderwijs.

Voor internationale ervaring hoef je niet per se naar het buitenland

9 september 2019
Internationale ervaring opdoen met de klas is een vast onderdeel op de meeste scholen. Dankzij eTwinning hoef je het klaslokaal helemaal niet uit om kennis te maken met andere culturen en talen.