Buitenlandervaring opdoen in Nederland

De grens over om buitenlandervaring op te doen? Niet nodig, vindt het Friesland College.
Buitenlandervaring opdoen in Nederland

Nederlandse en anderstalige studenten die een opleiding volgen aan het Friesland College, ondernemen samen verschillende activiteiten om buitenlandervaringen op te doen.

Van elkaar leren

Op verschillende manieren maken Nederlandse studenten en nieuwkomers kennis met elkaar en leren ze van elkaars cultuur. De entree-opleiding Dienstverlening en Zorg bijvoorbeeld wordt in twee trajecten aangeboden: een voor Nederlandse studenten en een voor anderstaligen – meestal vluchtelingen die net of bijna klaar zijn met inburgeren. De studenten ontbijten iedere week samen en hebben aan het begin van dit jaar samen geschaatst.

Docent en coach Kasper van Dijk vertelt dat het traject voor anderstaligen een ideale manier is om het Nederlands beter onder de knie te krijgen.

"Ongedwongen ontstaan er gesprekken en leren de studenten elkaar kennen. Veel Nederlandse studenten zijn nieuwsgierig naar de achtergrond van de anderstalige studenten: waar komen ze vandaan, hoe zijn ze in Nederland terechtgekomen?"

Internationalisation at Home

De manier waarop het Friesland College diversiteit in de klas brengt, is een voorbeeld van Internationalisation at Home. Studenten en docenten doen interculturele vaardigheden op in de eigen omgeving. ‘Het anderstaligenproject van het Friesland College laat goed zien hoeveel Nederlandse en anderstalige studenten in hun opleiding van elkaar kunnen opsteken: ze leren om te gaan met onderlinge verschillen en gaan ook de waarde van die verschillen inzien,’ aldus Nilay Avar van Nuffic. Vind je dit onderwerp interessant? Lees dan meer over Internationalisation at Home.

Dit artikel verscheen eerder in de Mbo-krant.

Wat zijn de gevolgen van corona voor internationalisering? Deel 2: digitalisering

21 april 2020
Internationale samenwerking is essentieel om de coronacrisis door te komen. Maar grootschalige verschuivingen in de internationalisering van het onderwijs lijken onvermijdelijk. Wij inventariseren wat hierover zoal geschreven wordt.

Internationale studentenmobiliteit: wat gaat er veranderen?

8 april 2020
Internationale samenwerking is essentieel om de coronacrisis door te komen. Maar grootschalige verschuivingen in de internationalisering van het onderwijs lijken onvermijdelijk. In een serie artikelen inventariseert Nuffic wat hierover zoal geschreven en gezegd wordt.

Webinar Internationalisation at Home

25 juni 2020 13:00 - 25 juni 2020 16:00
Online
Webinar van Nuffic en Hogeschool Utrecht over Virtual Exchange (VE).